Filme Porno



Start
Istoria parohiei
Lista preoţilor
Bisericile noastre
Colaboratori
Consiliul Parohial
Program Liturgic
Anunţuri
Lecturile zilei
Botez, Cununia, Înmormântarea
Regulamentul cimitirelor
Răposaţii noştrii
Cateheză
Situri recomandate
Vieţile sfinţilor
Contact
Album
Video

Pr. János Brenner: preot și martir maghiar

Pr. Janos Brenner

12. 11. 2017. 

Pe lângă cauza Papei Ioan Paul I, săptămâna aceasta au progresat și alte cauze de beatificare. Printre ele cea a Servului lui Dumnezeu Janos Brenner, preot maghiar cistercian, al cărui martiriu a fost recunoscut de Papa Francisc.

Brenner s-a născut la 27 decembrie 1931, în Szombathely, Ungaria. O persoană plină de viață și bucurie, Brenner a frecventat timp de mai mulți ani școlile catolice conduse de ordinul cistercian (un ordine benedictin reformat) până la naționalizarea școlilor de către guvernul comunist care a venit la putere după cel de-al doilea război mondial. Se simțea chemat la ordinul cistercian. A depus cererea și a fost acceptat ca novice în ordin în 1950 și și-a luat numele de fr. Anastasie (Anasztáz). Dar la doar câteva luni după ce și-a început formarea, guvernul comunist a început să suprime casele ordinelor religioase. Pentru a proteja oamenii în formare, maestrul de novici a mutat frații tineri din abație în apartamente private, unde au sperat să continue în secret formarea.

În acest timp, Brenner, alături de câțiva novici, s-a mutat la seminarul local pentru a începe să studieze pentru a deveni preot, continuând formarea cisterciană prin corespondență. În ciuda pericolelor și a opresiunii religioase din jurul lui, notițele din jurnalul lui Brenner din vremea respectivă arată o încredere profundă în Dumnezeu și o dorință puternică de a-i face voia. „Nu este o bucurie mai mare decât atunci când omul, care nu este nimic, poate fi chiar mai mult nimicit în Cristos și să se scufunde în lumea infinită a sufletului Său, plină de bogății minunate care ne sunt dăruite pentru totdeauna”, scria el în 1950. „Chiar dacă drumul este dur, mă uit la fața Ta plină de dureri și te urmez. Îți cer un singur lucru: să împlinesc întotdeauna în modul cel mai exact ceea ce îmi dai ca vocație.”

Brenner a depus voturile în ordinul cistercian și a fost apoi hirotonit preot în 1955. De-a lungul slujirii sale, a fost cunoscut pentru dorința și disponibilitatea sa de a sluji și de a se sacrifica, și și-a luat ca moto pentru preoție versetul Romani 8,28: „Știm că El le îndreaptă toate spre bine celor care îl iubesc pe Dumnezeu, adică celor care sunt chemați după planul Lui”. Brenner a avut în mod deosebit talentul de a lucra cu tinerii, ceea ce l-a făcut mai mult o țintă a guvernului comunist. Chiar și atunci când a devenit conștient de amenințările împotriva vieții sale, iar Episcopul s-a oferit să îl transfere în altă parte pentru siguranța sa, Brenner a răspuns: „Nu mă tem. Rămân bucuros.”

În noaptea de 14 decembrie 1957, Brenner a fost chemat în mod fals să dea riturile de pe urmă unui bolnav dintr-un oraș vecin, în contextul represaliilor împotriva Revoluției Ungare din 1956. Și-a părăsit casa, purtând uleiul de ungere și Euharistia, dar a fost prins într-o ambuscadă în pădurea de lângă Rabakethely și înjunghiat de 32 de ori. A fost găsit mort a doua zi, ținând încă Euharistia în mâinile sale, ceea ce i-a adus numele de „Tarciziu al maghiarilor”. Sf. Tarciziu a fost un băiat martir din secolul al III-lea, care a fost ucis în timp ce purta și proteja Euharistia.

În timp ce comuniștii sperau că moartea lui Brenner îi va intimida pe credincioșii din zonă, nu au putut opri devoțiunea față de memoria acestuia. Capela Bunului Păstor a fost construită în 1989 pe locul unde a murit preotul și este un loc popular de pelerinaj pentru oamenii din întreaga țară. Alba murdară și însângerată pe care Brenner a purtat-o când a fost ucis este păstrată ca o relicvă. Recunoașterea martiriului îl apropie pe preotul maghiar de beatificare, dat fiind că pentru martiri nu se cere o minune pe care să o fi mijlocit.

Sursa: catholica.ro

Parohia Romano Catolică Sfântul Mihai din Săcele Turcheş 2024 Realizat de www.wdx.ro