Filme PornoStart
Istoria parohiei
Lista preoţilor
Bisericile noastre
Colaboratori
Consiliul Parohial
Program Liturgic
Lecturile zilei
Botez, Cununia, Înmormântarea
Regulamentul cimitirelor
Răposaţii noştrii
Cateheză
Situri recomandate
Vieţile sfinţilor
Contact
Album

Biserica în lume: Mai puțini preoți și surori, mai mulți cateheți și laici

 

20.10.2018, Vatican

. 

Preoții, surorile și frații sunt în scădere pretutindeni în lume. Astăzi preoții sunt 415 mii, consacrații sunt puțin mai mult de 52 de mii și surorile undeva la circa 659 de mii, însă descreșterea, consecința unui fenomen clarificat de lipsa de vocații, este o tendință ce se observă în al patrulea an consecutiv: este una dintre realitățile înregistrate de „Dosarul statistic despre Biserica Catolică”, îngrijit și prezentat astăzi de agenția vaticană Fides, agenție de informare a Operelor Misionare Pontificale, în vederea Zilei Misionare Mondiale, care se celebrează duminică 21 octombrie.

 

Conform datelor elaborate de Fides – luate în cea mai mare parte din Anuarul Statistic al Bisericii actualizate la 31 decembrie 2016 – catolicii în lume sunt 1 miliard și 299 de milioane, 17% din populația mondială (care este de 7,3 miliarde de persoane). Dar, deși populația credincioșilor în lume a crescut cu peste 14 milioane, la nivel procentual este o ușoară diminuare față de anul precedent, adică 0,05%. Documentul, cu tabele și grafice împărțite pe continente, oferă o privire de ansamblu asupra stării Bisericii Catolice la nivel global. Numărul total al preoților în lume a scăzut față de anul precedent (-687), fiind concret de 414.969, iar declinul îi revine mai ales Europei (unde sunt 2.583 de preoți mai puțin), în timp ce un nivel pozitiv se înregistrează în Africa (+1.181) și în Asia (+1.304).

Și membrii ordinelor călugărești s-au diminuat (-1.604 persoane), precum și surorile (-10.800, în timp ce numai în Asia rezistă vocațiile: +533). Este interesant de notat că numărul misionarilor laici în lume ajunge la nivelul de 354 de mii (cu creștere de circa 3.000 de unități) și cateheții sunt 3 milioane, o „forță de muncă pastorală” care în multe Dieceze din lume suplinește lipsa cronică de consacrați. Biserica Catolică se confirmă o instituție puternic angajată în domeniul operelor educative și sociale, gestionând în lume 72.800 de grădinițe, 96.500 de școli primare, 47.800 de școli secundare, frecventate de peste 62 de milioane de elevi de toate religiile. Apoi, instituții, ordine și comunități catolice însoțesc alți 5,5 milioane de studenți, printre institute superioare, colegii și universități. „Este vorba despre o lucrare pastorală și educativă care în multe națiuni este prețioasă și de neînlocuit pentru binele societăților”, a amintit Cardinalul Filoni, prefectul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, comentând datele.

Multe dintre aceste opere merg înainte grație Operelor Misionare Pontificale (OMP), organizații „născute pentru a susține vestirea Evangheliei la toate neamurile, contribuind la creșterea umană și culturală a atâtor populații”, a amintit Papa Francisc în mesajul pentru Ziua Misionară Mondială. Grație „colectei universale” – „cea mai mare colectă mondială”, a afirmat Arhiepiscopul GianPietro Dal Toso, președinte al OMP – promovată printre botezații din cele cinci continente și în toate parohiile din lume în timpul acelei Zile, OMP gestionează proiecte pentru construirea de biserici și capele, sprijinul dat seminariilor, promovarea de opere educative, sociale și profesionale pentru tineri și copii. De fapt, ofertele adunate converg într-un fond special administrat de secretariatele internaționale ale OMP care „în 2017 au promovat proiecte pentru o contravaloare de 130 de milioane de dolari”, a prezentat Dal Toso. Totul, remarcă cei o sută cincizeci de directori naționali ai OMP, „în numele acțiunii misionare universale a Sfântului Scaun” și cu intenția de „a da mărturie despre iubirea lui Cristos în propriul ambient”.

Operele Misionare Pontificale sunt instituții născute în biserici cu tradiție catolică veche, pe valul marelui elan misionar din 1800, când grupuri de credincioși laici ca franceza Pauline Jaricot, astăzi în curs de beatificare, au voit să se străduiască pentru a sprijini, cu rugăciunea și cu ajutorul material, opera misionarilor trimiși printre necreștini, în ținuturi îndepărtate. Apoi, în secolul trecut au devenit o instituție a Bisericii, centrală pentru „cooperarea misionară”. Lor le-a fost încredințată organizarea „Lunii misionare extraordinare”, anunțată de Papa pentru octombrie 2019, care va coincide cu celebrarea Sinodului Episcopilor dedicat Amazoniei. „Sunt două evenimente”, a afirmat Fabrizio Meroni, „secretar general al OMP – expresie a aceleiași «pasiuni misionare» prezente în fiecare botezat”. (material Vatican Insider tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)

Sursa: catholica.ro

Parohia Romano Catolică Sfântul Mihai din Săcele Turcheş 2019 Realizat de www.wdx.ro