Filme PornoStart
Istoria parohiei
Lista preoţilor
Bisericile noastre
Colaboratori
Consiliul Parohial
Program Liturgic
Lecturile zilei
Botez, Cununia, Înmormântarea
Regulamentul cimitirelor
Răposaţii noştrii
Cateheză
Situri recomandate
Vieţile sfinţilor
Contact
Album
Video
Anunţuri

Papa Francisc a numit un nou Episcop pentru Dieceza de Iași: Mons. Păuleț Iosif

.

Sfântul Părinte Papa Francisc în ziua de 6 iulie 2019, l-a numit Episcop romano-catolic de Iași pe Mons. Iosif Păuleț, până acum decan al Decanatului de Bucovina și paroh la parohia „Sfântul Ioan Nepomuk” Suceava, din Dieceza de Iași. Totodată, Sfântul Părinte a acceptat cererea de retragere a Episcopului Petru Gherghel, care conduce Dieceza de Iași din anul 1978 și a ajuns în anul 2015 la limita de 75 de ani indicată de dreptul bisericesc. Încă din luna ianuarie a anului 2015, Episcopul Petru Gherghel a înaintat o scrisoare Sfântului Părinte prin care își prezenta disponibilitatea pentru a fi eliberat din oficiul de Episcop al Diecezei de Iași, așa cum este stabilit în canonul 401, alineatul 1 al Codului de Drept Canonic. Din voința Sfântului Părinte Papa Francisc, Excelența Sa Mons. Petru Gherghel va continua să conducă Dieceza de Iași ca administrator apostolic până ce noul Episcop își va începe misiunea, după care va fi Episcop emerit. 

La publicarea numirii Monseniorului Iosif Păuleț, Excelența Sa Petru Gherghel – mulțumind pentru susținerea simțită din partea lui Dumnezeu și a întregului popor în cei 41 de ani ai mandatului de păstor al Diecezei de Iași – l-a felicitat pe noul Episcop numit, asigurându-l de rugăciunea și de susținerea sa în această misiune. „Vă îndemn și pe voi, cucernici părinți, persoane consacrate și întreg poporul credincios, să îl susțineți cu rugăciunea voastră, să îi fiți mereu alături, ca astfel să rămânem o turmă și un păstor spre împlinirea chemării noastre de creștini!”, i-a îndemnat Episcopul Petru Gherghel pe toți credincioșii Diecezei de Iași. Data și locul consacrării episcopale a Mons. Iosif Păuleț vor fi stabilite ulterior. Mons. Păuleț va fi, astfel, al șaptelea Episcop al Diecezei de Iași, înființată canonic în anul 1884.

Dieceza Romano-Catolică de Iași se întinde pe o suprafață de 46.378 km2 din nord-estul României, pe cuprinsul a opt județe (Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea), cu o populație de 4.359.762 de locuitori, dintre care 4,6% sunt catolici. Numărul credincioșilor romano-catolici din această Dieceză este de 206.675, în 69.807 de familii. În structura ei administrativă internă este alcătuită din 10 decanate incluzând 157 parohii (administrate de clerul diecezan: 145; administrate de preoții călugări: 12). Pe cuprinsul Diecezei sunt 244 de locașuri de cult, 37 de institute de binefacere, 37 centre educative. Activează în Dieceza de Iași 304 preoți diecezani, 128 preoți călugări (preoți franciscani: 86; preoți din alte congregații: 42), iar în afara Diecezei activează 98 de preoți diecezani. Sunt prezente 56 de congregații (masculine: 14; feminine: 42), cu 24 de bărbați (nu sunt incluși preoții călugări) și 403 femei. (Biroul de presă al Diecezei de Iași, pr. Adrian Blăjuță)

Sursa: Ercis.ro

Parohia Romano Catolică Sfântul Mihai din Săcele Turcheş 2020 Realizat de www.wdx.ro