Filme PornoStart
Istoria parohiei
Lista preoţilor
Bisericile noastre
Colaboratori
Consiliul Parohial
Program Liturgic
Anunţuri
Lecturile zilei
Botez, Cununia, Înmormântarea
Regulamentul cimitirelor
Răposaţii noştrii
Cateheză
Situri recomandate
Vieţile sfinţilor
Contact
Album
Video

Papa Francisc l-a numit ca Arhiepiscop de Alba Iulia pe Mons. Kovács Gergely

.

Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit pe Mons. Kovács Gergely ca Arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia. Totodată a acceptat renunțarea la oficiu a Înaltpreasfințitului Jakubinyi György, până acum Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia și a Preasfințitului Tamás József, Episcop auxiliar al aceleiași Arhidieceze.

Anunțul a fost publicat astăzi, 24 decembrie 2019, de către Sfântul Scaun. Din voința Papei Francisc, Mons. György Jakubinyi rămâne la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia ca Administrator Apostolic, până la preluarea în posesie a Arhidiecezei de către noul Arhiepiscop numit.

Mons. Kovács Gergely s-a născut la 11 iulie 1968 în Târgu Secuiesc (Covasna), Arhidieceza de Alba Iulia. A studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia până în 1990 și la Universitatea Pontificală Gregoriana până în 1992. A fost hirotonit preot pentru Arhidieceza de Alba Iulia pe 3 iulie 1993, de către E. S. Mons. Bálint Lajos. A continuat studiile la Roma, unde a obținut licența în Drept Canonic, în 1994, la Universitatea Pontificală Lateran, și doctoratul în 1996. A fost preot vicar la Târgu Mureș și din 1997 se află în serviciul Sfântului Scaun activând în cadrul Consiliului Pontifical pentru Cultură. Din 2000 este capelan al Sfântului Părinte și din 2007 este director în cadrul aceluiași Consiliu Pontifical. În decursul timpului la Roma a colaborat și cu Congregația pentru Cler și Tribunalul Rota Romana fiind și Postulatorul Cauzei Slujitorului lui Dumnezeu Márton Áron.

Data și locul consacrării episcopale a Mons. Kovács Gergely vor fi stabilite ulterior.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia are o suprafață de 58.234 km2 și 335.500 de romano-catolici, dintr-o populație totală de 3.590.500 de locuitori. Este organizată în 253 de parohii și are 299 de preoți diecezani și 44 de seminariști în propriul seminar, 132 de persoane consacrate (51 călugări și 81 de călugărițe). (pr. Francisc Ungureanu, secretar general al CER)

Parohia Romano Catolică Sfântul Mihai din Săcele Turcheş 2020 Realizat de www.wdx.ro