Filme PornoStart
Istoria parohiei
Lista preoţilor
Bisericile noastre
Colaboratori
Consiliul Parohial
Program Liturgic
Anunţuri
Lecturile zilei
Botez, Cununia, Înmormântarea
Regulamentul cimitirelor
Răposaţii noştrii
Cateheză
Situri recomandate
Vieţile sfinţilor
Contact
Album
Video

1. Măsuri de prevenire a răspândirii virusului Corona în Arhidieceza Alba lulia
 

În calitate de arhipăstoral arhidiecezei de Alba lulia, ascultând părerile clerului din centrul episcopal şi a reprezentanţilor din diferitele decanate, şi ţinând cont şi de decretele emise de stat şi de conferinţa episcopală din România, cer implementarea următoarelor măsuri:

1. Să ocolim locurile aglomerate.
2. Să urmăm întru totul deciziile luate de autorităţile competente, atât pe plan naţional, cât şi pe plan local.
3. Să respectăm orânduirile aduse de autorităţi vizavi de sfintele liturghii din biserici precum şi vizavi de alte activităţi bisericeşti.

a. în scopul repartizării credincioşilor pe grupe mai mici, putem creşte numărul liturghiilor din biserici sau în aer liber.
b. Dacă este necesar, să introducem liturghii anticipate de duminică şi de sărbătoare.
c. Să încurajăm credincioşii să participe la liturghiile din timpul săptămânii.
d. Să limităm durata liturghiilor duminicale la 45 de minute.

4. Măsurile de mai sus se aplică şi pentru zilele de reculegere (Triduum) din Postul Mare.
5. Vârstnicii şi bolnavii sunt cei mai expuşi la pericol. De aceea îi rugăm la modul cel mai serios pe aceştia, să nu se expună în mod inutil pericolului infectării cu acest virus, ci, dacă se poate, să rămână acasă.
6. Cei care nu pot participa personal la liturghie, să se conecteze în rugăciune prin intermediul transmisiilor
radio şi TV. Să căutăm şi să folosim aceste transmisii de liturghii şi programe religioase. Credincioşii de limba maghiară pot accesa următoarele canale:

a. Erdélyi Mária Rádió – în fiecare zi (08:00 şi 18:00);
b. Duna World – 15 Martie (Duminică, 19:00);
c. Duna TV – 22 şi 29 Martie, 5 Aprilie (Duminică, 10:00); Credincioşii de limba română pot accesa Radio Maria (pe română) precum şi programele TVR+ sau transmisii locale din diferitele locuri de pelerinaj pentru liturghii. Pe pagina www.romkat.ro se găsesc informaţii actualizate.

7. Bisericile să fie deschise în timpul zilei, pentru ca toţi credincioşii să se poată ruga şi în mod personal.
8 Preoţii, sacristanii şi ministranţii să îşi dezinfecteze temeinic mâinile înainte de fiecare sfântă liturghie.
9. Să evităm în această perioadă la folosirea agheasmatarelor. Să oficiem mai des ceremonia de Asperges.
10. Pe perioada epidemiei să evităm strângerea mâinii în timpul liturghiei, la salutul de pace, precum şi împărtăşirea pe limbă.
11. în cazul copiilor mici şi a celor, care cer binecuvântare, să evităm însemnarea semnului crucii pe fruntea acestora.
12. Să evităm cinstirea relicvelor şi a sfintei cruci prin sărut.
13. Scaunele de spovadă să fie des aerisite şi dezinfectate. Se recomandă instalarea unei folii de protecţie, pe grilajul interior al scaunului de spovadă.
14. Cât timp se menţine de către autorităţi sistarea orelor de învăţământ, să fie sistate şi orele de religie la parohii, orele de tineret, diferitele programe ale grupărilor spirituale precum şi orice alte programe bisericeşti sau culturale. Preoţii, profesorii şi educatorii religioşi, să ţină însă legătura cu elevii şi tineretul prin intermediul platformelor on-line.
15. Să ne informăm doar din surse oficiale în legătură cu această epidemie! Să evităm crearea de panică, dar şi atitudinea zeflemistă, superficială. Putem cere informaţii oficiale la numărul 0800 800 358. în cazuri de urgenţă trebuie apelat la 112.
16. Pe perioada acestei epidemii, să oferim rugăciunea îngerul Domnului de la amiază, pentru încetarea epidemiei, pentru bolnavi şi pentru răposaţi. Pe pagina de internet a arhiepiscopiei se găsesc şi alte rugăciuni potrivite. în această perioadă grea să-i însoţim cu rugăciunile noastre pe fraţii noştri care suferă de pe urma acestui virus, pe familiile lor, pe cei care muncesc în sistemul de sănătate, pe toţi cei care se străduiesc şi lucrează pentru prevenirea şi stoparea răspândirii acestui virus.

Alba Iulia, 13. Martie 2020.

+Gergely
arhiepiscop

 
Parohia Romano Catolică Sfântul Mihai din Săcele Turcheş 2020 Realizat de www.wdx.ro