Filme PornoStart
Istoria parohiei
Lista preoţilor
Bisericile noastre
Colaboratori
Consiliul Parohial
Program Liturgic
Anunţuri
Lecturile zilei
Botez, Cununia, Înmormântarea
Regulamentul cimitirelor
Răposaţii noştrii
Cateheză
Situri recomandate
Vieţile sfinţilor
Contact
Album
Video

2. Noi măsuri pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus în Arhidieceza de Alba Iulia

 .

Cu excepția punctelor 3 și 4 din circulara emisă în 13.03.2020, restul măsurilor impuse rămân valabile în continuare. Vizavi de sfintele liturghii și alte acțiuni liturgice, precum și de viața comunitară din parohiile noastre, măsurile impuse vor fi următoarele:

17. Bazându-se pe preceptele Codului Canonic, episcopul diecezan, poate, dacă consideră necesar, să dea dezlegare de sub obligativitatea participării la liturghia duminicală (cf. CIC can. 87. §.1; can. 1245). Până la implementarea unor noi măsuri dau această dezlegare pentru tot teritoriul arhidiecezei noastre.   

18. Până la implementarea unor noi măsuri suspend orice fel de activitate liturgică publică ținută în interior.

19. Celebrarea liturghiilor publice în aer liber este permisă, în măsura în care nu se depășește numărul de 100 de credincioși. În cadrul acestor liturghii credincioșii trebuie atenționați în legătură cu distanța de siguranță dintre persoane (1 metru). Colecta să se efectueze la sfârșitul liturghiilor.

20. Preoții pot oficia liturghii în biserici în continuare, dar fără prezența credincioșilor. Este recomandată transmiterea liturghiilor, așa cum am mai scris. 

21. Intențiile de liturghie deja preluate, pot fi celebrate sine populo (fără credincioși), sau, după cum este specificat în Codul Canonic, pot fi reprogramate.
22. Preoții să viziteze și să încurajeze, în măsura posibilităților credincioșii (respectând cu severitate măsurile de igienă și securitate impuse de autorități). Să îi încurajeze la rugăciune și la menținerea legăturii spirituale, accesând programele spirituale difuzate pe diferitele canale.  

23. Pe cât este posibil, parohiile capabile să organizeze împreună cu organizația Caritas și colaborând cu autoritățile locale, îngrijirea și susținerea celor nevoiași (cumpărături etc.)

24. Este important să fim atenți și la membrii comunităților noastre care locuiesc singuri, pentru că infractorii, profitând de situația creată, îi pot înșela.

25. Conferința Episcopală Română a anunțat organizarea unui Triduum înainte de sărbătoarea Bunavestire, în perioada  22-24 Martie, ocazie de rugăciune pentru încetarea epidemiei. În aceste zile, să ne rugăm personal (sau conectându-ne la transmisiunile în direct ale Radio Maria) întregul Rozariu. (Forma scrisă: www.romkat.ro, www.mariaradio.ro). 

26. Administrarea Sacramentelor:

      Botez: Se suspendă celebrarea Botezului pentru grupuri de copii. Sacramentul poate fi administrat doar în cazuri singulare, în prezența restrânsă a membrilor apropiați ai familiei.

      Căsătorie: se oficiază fără liturghie euharistică, doar în prezența restrânsă a membrilor apropiați ai familiei.

27. Priveghiul dinainte de înmormântare este interzis. Ceremonia să fie ținută doar în prezența restrânsă a membrilor apropiați ai familiei.

      Nu se ține liturghie funebră. Să le recomandăm credincioșilor să programeze liturghie de pomenire, după încetarea epidemiei.

28. Preoții nu pot intra în spitale din cauza epidemiei. De aceea să le recomande celor internați pentru diferite  tratamente căința personală profundă pentru păcatele săvârșite, prin aceasta putând obține în condiții critice iertarea divină.

29. Spovada credincioșilor să fie oficiată în continuare. Respectând măsurile de igienă și securitate impuse de autorități, să asigurăm posibilitatea de a se spovedi tuturor credincioșilor, în aer liber, în locuri potrivite, pentru discreție, dar și pentru păstrarea distanței de siguranță. Este recomandată și folosirea căinței absolute, menționându-se că spovada trebuie suplinită apoi cu proxima ocazie potrivită (cf. can. 916). 

            Îi încurajez pe toți, ca în această perioadă grea a vieții noastre, să se roage cu stăruință pentru încetarea epidemiei, care apasă atât țara noastră cât și întreaga lume. La vreme de încercare frica poate prinde putere asupra noastră. Ca urmare a izolării și a singurătății, ne dăm seama că nu noi ne cârmuim viața, aceasta nu se află sub controlul nostru, ne confruntăm cu propria noastră identitate și cu gândul morții ca factor final. Să nu ne dăm bătuți, când ne atacă temerile, ci să le confruntăm cu curaj și rugându-ne, așezându-ne pe noi înșine și pe toți ceilalți în mâinile iubitoare ale lui Dumnezeu.

            „La umbra aripilor tale îmi caut un loc de scăpare, până va trece primejdia”

(Psalm 57,2)

Alba Iulia 19 Martie, 2020.                                               

    † Gergely, arhiepiscop.

 

 

Parohia Romano Catolică Sfântul Mihai din Săcele Turcheş 2020 Realizat de www.wdx.ro