Filme PornoStart
Istoria parohiei
Lista preoţilor
Bisericile noastre
Colaboratori
Consiliul Parohial
Program Liturgic
Anunţuri
Lecturile zilei
Botez, Cununia, Înmormântarea
Regulamentul cimitirelor
Răposaţii noştrii
Cateheză
Situri recomandate
Vieţile sfinţilor
Contact
Album
Video

 

Radio Maria România la cinci ani de la înfiinţare

Sărbătoarea "Bunei-Vestiri" (25 martie) marchează, în anul 2011, cel de-al cincilea an de funcţionare a postului Radio Maria în România.

Radio Maria a apărut ca un răspuns la discursul rostit în Piaţa "Sfântul Petru", de papa Ioan Paul al II-lea, în anul 1987, care i-a chemat la colaborare pe toţi credincioşii, pentru a realiza împreună marele proiect al "noii evanghelizări" în vederea celui de al treilea mileniu.

Acest post de radio a căutat să împlinească misiunea, pe care de altfel fiecare creştin a primit-o la Botezul său, de a răspândi mesajul evanghelic în comuniune, cu doctrina şi indicaţiile pastorale ale Bisericii Catolice şi cu fidelitate faţă de Sfântul Părinte.

Anul 2006 este începutul istoriei concrete a postului Radio Maria România. La 8 februarie 2006, la ora 16.00, începea prima transmisie din studioul Radio Maria din Oradea, cu rugăciunea Rozariului, pe frecvenţa de 102,2 FM.

La 25 martie 2006, de sărbătoarea Bunei-Vestiri, avea loc lansarea oficială a postului Radio Maria în România. Radio Maria avea să emită dintru bun început bilingv, în limbile română şi maghiară, în mod alternativ. Existau trei frecvenţe care emiteau în următoarele oraşe şi împrejurimile lor: Oradea, Zalău şi Gheorghieni.

La 1 octombrie 2007, Radio Maria România se constituie ca asociaţie de sine stătătoare, devenind Asociaţia Radio Maria România. La 16 decembrie 2007 avea loc lansarea oficială a Radio Maria Romania la Blaj, unde emite pe frecvenţa de 94,4 FM.

La 25 martie 2008 a avut loc, la Oradea, inaugurarea noului sediu Radio Maria în Str. Spartacus, 33, lângă mănăstirea "Maica Domnului". De la 1 octombrie 2008, redacţia română a acestui post de radio emite neîntrerupt, 24 de ore din 24, în oraşele Oradea (102,2 MHz), Zalău (92,5 MHz), Blaj (94,4 MHz), Sălaj (92,5 FM) şi Baia Mare (95,4 MHz) şi pe internet: www.radiomaria.ro.

Anul 2009 a însemnat pentru Radio Maria realizarea primei părţi a unui proiect inedit: înfiinţarea primelor trei studiouri regionale. La 8 martie, la Zalău s-a inaugurat primul studio teritorial. La 29 martie s-a inaugurarea cel de-al doilea studio regional, cel din Şimleu Silvaniei (Sălaj). Cel de-al treilea studio regional a fost înfiinţat la 21 noiembrie 2009 la subsolul catedralei romano-catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi. În anul 2011, după obţinerea unei frecvenţe proprii de emisie în zona Baia Mare (95,4 MHz), la 12 ianuarie a fost sfinţit şi inaugurat al patrulea studiou regional Radio Maria, în Baia Mare.

Primele transmisii la Radio Maria, în direct din catedrala romano-catolică din Iaşi, au început în luna aprilie 2009, când s-au transmis celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă şi din Duminica Paştelui. În zilele de 15-16 august 2009, Radio Maria a fost prezent prin transmisiuni directe şi emisiuni speciale la Pelerinajul diecezan de la Sanctuarul Marian de la Cacica. După inaugurarea studioului din Iaşi, aici se realizează în fiecare lună, în a patra miercuri din lună, emisiunile "Oameni şi fapte" (la ora 20.00, reluată a doua zi la ora 10.00) şi "Drum spre lumină" (la ora 21.00, reluată a doua zi la ora 11.00), care se transmit lunar în a patra miercuri, la Radio Maria. Din luna februarie 2011, în a doua luni din lună se transmite emisiunea Meditaţii spirituale creştine, realizată de pr. Iosif Enăşoae. Periodic se transmite în direct sfânta Liturghie din catedrala romano-catolică Iaşi. Transmisiunile de la Iaşi sunt anunţate din timp pe siturile www.ercis.ro şi situl www.radiomaria.ro

Deocamdată, în zona Moldovei, Radio Maria nu se poate asculta pe frecvenţele radio obişnuite. Se fac eforturi pentru a se realiza acest proiect. Până atunci, în Moldova se poate asculta Radio Maria prin DIGI (pe frecvenţa 12687 MHz) sau prin internet (www.radiomaria.ro sau prin accesarea secţiunii "Ascultă online" de pe coloana din stânga a sitului www.ercis.ro sau accesând adresele:
-
http://www.radiomaria.org/media/start.asp?source=romania&title=romania sau
-
http://www.radiomaria.org/media/romania.asx
această a doua adresă poate fi încărcată în programele Windows Media Player sau Winamp).

Radio Maria are sediul în str. Spartacus, 33, 410466-Oradea, tel. 0359/191291, fax 0259/251291, email: contact@radiomaria.ro. Programul detaliat al emisiunilor din România ale acestui post de radio poate fi consultat pe internet la adresa www.radiomaria.ro. La nivel mondial (www.radiomaria.org), Radio Maria emite în 55 de ţări pe toate continentele.

Pe viitor postul Radio Maria intenţionează să obţină o frecvenţă radio în Moldova şi să înfiinţeze şi alte studiouri de radio regionale.

Claudiu Bulai

lecturi: 277.

www.ercis.ro

Parohia Romano Catolică Sfântul Mihai din Săcele Turcheş 2020 Realizat de www.wdx.ro