Filme PornoStart
Istoria parohiei
Lista preoţilor
Bisericile noastre
Colaboratori
Consiliul Parohial
Program Liturgic
Anunţuri
Lecturile zilei
Botez, Cununia, Înmormântarea
Regulamentul cimitirelor
Răposaţii noştrii
Cateheză
Situri recomandate
Vieţile sfinţilor
Contact
Album
Video

Sondaj “Religie şi comportament religios” la români

 

 

04.11.2011, Bucureşti (Catholica)

- Deşi se declară credincioşi, jumătate dintre români percep existenţa lui Dumnezeu diferit de dogma principalelor Biserici creştine, reiese din cercetarea Religie şi comportament religios, realizată de Fundaţia Soros România. Deşi 94% dintre cei chestionaţi au răspuns DA la întrebarea “Credeţi sau nu că există Dumnezeu?”, doar 42% dintre respondenţi acceptă viziunea dogmei creştine potrivit căreia Dumnezeu s-a întrupat.

În timp ce credincioşii români îmbrăţişează numeroase aspecte care provin din creştinism, un număr semnificativ cred şi în existenţa unor fenomene sau ritualuri care nu au nici o legătură cu acesta: un procent semnificativ de respondenţi cred în deochi – 60% dintre români; în oameni cu puteri speciale (prezicători, tămăduitori, clarvăzători) cred 47% dintre respondenţi, în astrologie sau horoscop 25% dintre români, iar în extratereştri – 23%. În acelaşi timp, 88% dintre respondenţi cred în existenţa sufletului, şi un procent egal de 87% cred în păcat şi în existenţa raiului. Aceasta abordare a fenomenului religios este vizibilă şi în atitudinea românilor faţă de unicitatea religiei. În timp ce 34% dintre respondenţi afirmă că există o singură religie adevărată, 38 de procente dintre conaţionali consideră că există o singură religie adevărată, dar şi că alte religii conţin unele adevăruri fundamentale. Pentru 18% dintre romani nu există o singură religie adevărată, toate marile religii ale lumii conţinând unele adevăruri fundamentale.

Prezenta analiză este ultima din seria de analize ale cercetării Religie şi Comportament Religios. Raportul complet al cercetării, conţinând toate informaţiile date deja publicităţii şi grafice explicative, împreună cu datele tehnice ale cercetării va fi disponibil începând cu luna decembrie 2011 pe pagina de internet a Fundaţiei Soros (www.soros.ro). Baza de date a cercetării poate fi obţinută, pentru utilizare academică, printr-un mesaj la info@soros.ro. Datele au fost culese, în perioada 1-21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants (www.romaniabrand.ro). Eşantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%.

Cercetarea “Religie şi comportament religios” este prima analiză completă a fenomenului religios la nivelul populaţiei României, care pune sub lupă valorile, comportamentele şi raportarea la politici şi viaţă politică la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România. (După un material apărut pe Soros.ro)

www.catholica.ro

Parohia Romano Catolică Sfântul Mihai din Săcele Turcheş 2020 Realizat de www.wdx.ro