Filme PornoFőoldal
Plébánia története
Plébánosok névsora
Templomaink
Munkatársak
Egyháztanács
Miserend
Hirdetések
Keresztelő, Esküvő, Temetés
Napi evangélium
Szentségek
Temetőszabályzat
Halottaink
Imádságok
Hittan
Kis liturgikus illemtan
Ajánlott oldalak
Elérhetőségeink
Szentek élete
Katolikus Lexikon
Album
Videó

"Teszi a dolgát" a restitúciós bizottság?/!

Bár az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly szeptemberben 25 ezer euró kifizetésére kötelezte a román államot, amiért még mindig hozott döntést a Batthyáneum könyvtár és az abban működő csillagvizsgáló épület visszaszolgáltatásáról, az ügyben azóta sem történt előrelépés, a gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség még a megítélt kártérítést sem kapta meg.

Sőt az illetékes restitúciós bizottság elnöke, aki egyben az Országos Restitúciós Hatóság (ANRP) vezetője is, pökhendien fogadta az érsekség jogtanácsosát, amikor a strasbourgi határozat betartására kérte a testületet. Komáromi Attila a maszol.ro-nak elmondta, tavaly decemberben, az ünnepek előtt személyesen kereste meg Bukarestben a testületet ebben az ügyben.

„George Băeșu magatartását nem is tudom minősíteni. Valami olyasmit mondott, meglátja majd, hogy mit kezd majd ezzel a határozattal" – idézte fel a történteket a jogtanácsos. Komáromi elmondta, a bukaresti epizód után folyamodványban kérte ismét a restitúciós bizottságot, hogy tartsa tiszteletben a strasbourgi ítéletet, és hozzon döntést a Batthyáneumról.

Az érsekség nemrégiben hivatalos választ is kapott a testülettől. „Mindössze négy sor volt. Az állt benne, hogy természetesen figyelembe veszik majd a strasbourgi határozatot, és megpróbálnak mielőbb döntést hozni a szóban forgó egyházi ingatlanról. A hangnem ezúttal udvarias volt" – tájékoztatott Komáromi Attila.

A strasbourgi ítélet a meghozatala pillanatától számított három hónap után, tavaly karácsonykor vált jogerőssé, tehát a román államnak már ki kellett volna rég fizetnie a 15 ezer euró kárpótlást és a 10 ezer euró perköltséget a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek. Azonban ez sem történt meg. A jogtanácsos ezért ezekben a napokban a kártérítés kifizetésében illetékes intézményhez, a külügyminisztériumhoz készül fordulni ebben az ügyben.

Forrás: maszol.ro

Szent Mihály Római Katolikus Plébánia 2022 Készítette www.wdx.ro