Filme PornoFőoldal
Plébánia története
Plébánosok névsora
Templomaink
Munkatársak
Egyháztanács
Miserend
Hirdetések
Keresztelő, Esküvő, Temetés
Napi evangélium
Szentségek
Temetőszabályzat
Halottaink
Imádságok
Hittan
Kis liturgikus illemtan
Ajánlott oldalak
Elérhetőségeink
Szentek élete
Katolikus Lexikon
Album
Videó

A vallásszabadság hanyatlóban – a keresztényeket üldözik leginkább

2014. november 9. vasárnap

A vallásszabadság helyzetéről szóló jelentését a napokban tette közzé a Kirche in Not (Szükségben Lévő Egyház) segélyszervezet. Ebből világosan kitűnik, hogy összességében romlott a vallásszabadság helyzete a világban, valamint az is, hogy keresztények szenvednek el legtöbbször üldöztetést.

A világ 196 országából 81-ben akadályozzák a vallásszabadságot. Ez a megdöbbentő adat tárul föl a most közzétett jelentésből, amelyet a Kirche in Not állított össze. Húsz országban lényegében lehetetlen megvallani a hitet, ezekből 14 muzulmán állam. A legtöbbet üldözött kisebbség pedig a keresztényeké. Aggasztó az is, hogy nyugaton a vallást a magánszférába akarják száműzni. Nő az antiszemitizmus, míg sok muzulmán esik erőszak és üldözés áldozatául más muzulmánok részéről.

„Sajnos negatív tendenciáról van szó, ami azonban már nem újdonság, hiszen évek óta egyre csökken a vallásszabadság nagyjából az egész világon, természetesen más és más formában – mondta Marta Petrosillo, a segélyszervezet olaszországi szóvivője a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában. – A kegyetlen, vallásellenes erőszaktól az erős diszkriminációig minden előfordul. Ami pedig széles körben tapasztalható, az a tolerancia és a vallási pluralizmus csökkenése. Ez Európára is érvényes. A keresztények gyakran az elnyomott kisebbséghez tartoznak: sok országban, gondoljunk csak a Közel-Keletre, ahol a keresztények évszázadok óta jelen vannak, ma az iszlám szélsőségesek prédái lettek. Európában nő az antiszemita és iszlámellenes megnyilvánulások száma, gyakran például az izraeli–palesztin konfliktussal összefüggésben is .”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vancouversun.com

Magyar Kurír

Szent Mihály Római Katolikus Plébánia 2024 Készítette www.wdx.ro