Filme PornoFőoldal
Plébánia története
Plébánosok névsora
Templomaink
Munkatársak
Egyháztanács
Miserend
Keresztelő, Esküvő, Temetés
Napi evangélium
Szentségek
Temetőszabályzat
Halottaink
Imádságok
Hittan
Kis liturgikus illemtan
Ajánlott oldalak
Elérhetőségeink
Szentek élete
Katolikus Lexikon
Album

A hatvan éve kivégzett katolikus pap, Szoboszlay Aladár és társai sírját keresik Aradon

2018. május 8. kedd

A Szoboszlay-per 1958-ban kivégzett tíz áldozatának jeltelen, közös sírját próbálja megtalálni az aradi Alsótemetőben a kommunizmus bűneit vizsgáló és a román emigráció emlékét ápoló román intézet (IICCMER).

Az intézet május 7-én a honlapján közölte, hogy az aradi temetőben május 8-án, kedden indítják azokat az ásatásokat, amelyek során remélhetőleg megtalálják Szoboszlay Aladár és kilenc társa földi maradványait.

Szoboszlai Aladár lelkipásztort és 56 vádlott-társát államellenes összeesküvés vádjával ítélték el 1958-ban. A pécskai (Pecica) római katolikus pap Confederatio című művében egy Arad központú román–magyar konföderáció létrehozásáról írt. Több társával azt tervezték, hogy az 1956-os magyar forradalommal párhuzamosan Romániában is forradalmat robbantanak ki. A Securitate azonban hamar felgöngyölítette az ügyet, és letartóztatta a szervezkedőket.

A kolozsvári Szoboszlay-perben tizenegy vádlottat golyó általi halálra, a többieket súlyos börtönbüntetésre ítélték. Végül Szoboszlay Aladárt és kilenc társát végezték ki. Az elítéltek hozzátartozóinak kérésére a kolozsvári táblabíróság 2010-ben újratárgyalta a Szoboszlay-pert, és jogerősen felmentette az elítélteket.

Amint az IICCMER közölte: a fellelhető iratokból csak az derül ki, hogy a halálra ítélt férfiakat 1958. szeptember 1-jén 23 és 24 óra között lőtték főbe, a kivégzés és az elhantolás helyszínét azonban nem jelölték meg az iratokban. A kivégzettekről csak évekkel később, 1960 és 1971 között állítottak ki halotti bizonyítványt. A kutatók valószínűsítik, hogy az aradi Alsótemetőnek egy olyan részében ástak számukra közös sírt, amelybe máig nem temettek másokat. A kutatók talajszkennerrel három olyan helyet is kijelöltek a temetőben, ahol a Szoboszlay-per áldozatai nyugodhatnak, ezeket bontják fel a kedden kezdődő ásatásokon egy temesvári katonai ügyész jelenlétében.

„A rehabilitáció során a kivégzetteket ártatlanná nyilvánították, de az életüket már nem lehet visszaadni. Az egyedüli és a legfontosabb dolog, amit az áldozatok emlékéért tehetünk, hogy megkeressük a közös sírjukat, és visszaszerezzük a földi maradványaikat” – áll az IICCMER közleményében.

A Szoboszlay-perben az

1925-ben Temesváron született Szoboszlay Aladár mellett az

1913-ban Bécsben született Huszár Józsefet, az

1915-ben Gyergyószentmiklóson született Kónya Istvánt, az

1920-ban Pécskán született Lukács Istvánt, a Hunyad megyében

1907-ben, illetve 1901-ben született Tamás Imrét és Tamás Dezsőt, a

Csíkpálfalván 1900-ban született Orbán Istvánt, a

Csíkmadarason 1888-ban született Orbán Károlyt, a

Sepsibükszádon 1914-ben született Ábrahám Árpádot és a

Szemlakon 1895-ben született Alexandru Fintinarut ítélték halálra és végezték ki.

Forrás: MTI

Fotó: Erdon.ro

Magyar Kurír

 

Sikertelenül zárult a Szoboszlay-perben kivégzett áldozatok közös sírjának keresése

2018. május 11. péntek

Sikertelenül zárult Aradon az a keresési akció, amelynek során a Szoboszlay-per 1958-ban kivégzett tíz áldozatának sírját próbálták megtalálni – közölte az MTI-vel az ásatást vezető Gheorghe Petrov, a kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló román intézet (IICCMER) szakértője.

Gheorghe Petrov elmondta, a talajszkennerrel kijelölt három parcella egyikében sem találták meg az áldozatok maradványait. Hozzátette, továbbra is azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a kommunista koncepciós per áldozatait az aradi Alsótemetőben földelték el egy jeltelen közös sírba. Erre egy egykori rendőrtiszt szóbeli közlése utal.

„A tűt keressük a szénakazalban. Bármennyire előrehaladott is a talajszkennelési technika, a felszíni gödröket nem lehet észlelni ezzel. Márpedig feltételezhető, hogy a kivégzett áldozatoknak nem ástak mély gödröt, éppen csak elföldelték őket valahol” – mondta Gheorghe Petrov.

A régész hozzátette: van még esély a kivégzett áldozatok csontjainak megtalálására, mert az ügyben emberölés, valamint emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával a temesvári katonai ügyészség is vizsgálatot indított egyelőre ismeretlen elkövetők ellen, és az ügyészség olyan dokumentumokhoz is hozzáférhet, amelyek a kutatók számára elérhetetlenek. A kutató szerint az IICCMER által ismert dokumentumok alapján elképzelhető, hogy az egykori felelősök közül egyesek még ma is élnek.

Szoboszlay Aladár katolikus papot és 56 vádlott-társát államellenes összeesküvés vádjával ítélték el 1958-ban. A pécskai plébános Confederatiocímű művében egy Arad központú román–magyar konföderáció létrehozásáról írt. Több társával azt tervezték, hogy az 1956-os magyar forradalommal párhuzamosan Romániában is forradalmat robbantanak ki. A Securitate azonban hamar felgöngyölítette az ügyet és letartóztatta a szervezkedőket.

A Szoboszlay-perben tizenegy vádlottat golyó általi halálra ítéltek, a többieket pedig súlyos börtönbüntetésre ítélték. Végül Szoboszlay Aladárt és kilenc társát végezték ki. A hozzátartozók kérésére a kolozsvári táblabíróság 2010-ben újratárgyalta a Szoboszlay-pert, és jogerősen felmentette az elítélteket.

Forrás: MTI

Fotó: Erdon.ro

Magyar Kurír

Szent Mihály Római Katolikus Plébánia 2019 Készítette www.wdx.ro