Filme PornoFőoldal
Plébánia története
Plébánosok névsora
Templomaink
Munkatársak
Egyháztanács
Miserend
Hirdetések
Keresztelő, Esküvő, Temetés
Napi evangélium
Szentségek
Temetőszabályzat
Halottaink
Imádságok
Hittan
Kis liturgikus illemtan
Ajánlott oldalak
Elérhetőségeink
Szentek élete
Katolikus Lexikon
Album
Videó

Teremtésvédelmi kalendárium – Vigyázzunk rájuk! Madáretetés télen

2018. november 23.

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal ahhoz adunk tanácsot, miként etessük megfelelően a madarakat.

Madárfajaink gazdagsága érzékeny mutatója a természeti környezet egészségének. Olvashattuk a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezetnél hetekkel ezelőtt megjelent „Élő bolygó” jelentés elszomorító megállapításait, a vészjelzést a Föld állapotáról, a biodiverzitás, azaz a növény- és állatfajok sokféleségének rendkívüli csökkenéséről. Sokszor leírtam, de nem lehet elégszer ismételni, hogy a fajok gazdagsága, a földi élet immunrendszere az, amit az elmúlt évtizedek során egyre rohamosabb ütemben bontunk le.

.

Az elmúlt évtizedek káros hatásai ellenére Magyarországon még menthető, megvédhető a jelenleg élő fajok többsége. Azt is tudjuk, hogy a mezőgazdasági területeken élő madárfajok esetében az FBI (Farmland Bird Index) csökkenést, míg az erdei madárfajoknál a WBI (Woodland Bird Index) értéke növekedést jelez az elmúlt tizenhét évben (forrás: Magyar Madártani Egyesület). Azaz van teendője az illetékeseknek, de tehetünk mi is madárvilágunk megóvásáért.

.

Ismert, hogy a téli hideg és táplálékszegény időszakokban sem minden madarunk vándorol délre, melegebb vidékekre. Sokan közülük életformájuk szerint itt vészelik át a kemény, hideg időket. Sőt, ilyenkor hozzánk is érkeznek költöző madárfajok az északi tájakról. Rendszeres etetéssel – amit akár már szeptemberben elkezdhetünk, és hat hónapon keresztül, április végéig folytathatunk – sokat segíthetünk, hogy az itt maradó és az ideiglenesen ideköltözött madarak túléljék a telet.

.

Ne feledjük – ahogy mondani szokták –, „ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba”. Én is tapasztalom, hogy a madarak gyorsan megszokják és számítanak a teli etetőhelyekre, ahová évről évre visszatérnek. Tucatnyi madárfaj jelenik meg a balkonunkon, mintha csak egymásnak mesélnék, hogy „gyertek, azon az erkélyen csuda jó kaja van, magok, alma, dió”, „jöhettek bármikor, ott mindig találtok valami finomat”. Terjed a hír, és jönnek nemcsak cinegék, hanem meggyvágók, szajkók, fekete rigók, zöldikék, verebek, pintyek és remélhetőleg a jövőben sokan mások.

.

Mivel etessünk? Figyeljünk arra, hogy a téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó, azaz a szotyi. Ezt keverhetjük apró szemű magvakkal, például kölessel. De már sok helyen kaphatók direkt madáretetésre szánt magkeverékek. Szúrjunk fel néhány almát a faágakra, vagy csak tegyünk ki néhány szeletet a balkonládákba. A napraforgó és az apró szemű magok mellett persze kiegészítésként nagyon jó, bár jóval drágább a nem sózott, nem pörkölt dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró. Alacsony tápértékű kenyeret, olajos kenyérmorzsát ne használjunk, mert azzal csak gondot okozunk. Ugyanakkor kihagyhatatlan téli etetőanyag, különösen a nagyon hideg időszakokban, az állati zsiradék: a kacsa-, liba- és sertésháj; a sertés zsírszalonna; a faggyú; a főzéssel sótlanított étkezési szalonna, vagy a ma már sok helyen kapható cinkegolyó; lágysajt- vagy vajtégla.

.

Érdemes megnézni a Magyar Madártani Egyesület honlapján található jótanácsokat, a gyönyörű madárfotókat és kisebb filmeket.

.

A madárvilág csodálatos és nemcsak szemet gyönyörködtető része a természet világának, hanem része az élővilág körfolyamatainak, amelyek mozgásban tartják, frissítik a Föld bioszférájának védelmi funkcióit, vitális készségeit is. Madarak nélkül nemcsak a tavasz lenne néma, hanem az egész élő bolygó elnémulna.

. 

Szöveg és kép: Nemes Csaba 

. 

Magyar Kurír

Szent Mihály Római Katolikus Plébánia 2022 Készítette www.wdx.ro