Filme PornoFőoldal
Plébánia története
Plébánosok névsora
Templomaink
Munkatársak
Egyháztanács
Miserend
Hirdetések
Keresztelő, Esküvő, Temetés
Napi evangélium
Szentségek
Temetőszabályzat
Halottaink
Imádságok
Hittan
Kis liturgikus illemtan
Ajánlott oldalak
Elérhetőségeink
Szentek élete
Katolikus Lexikon
Album
Videó

Boldoggá avatták Lisieux-i Szent Teréz szüleit

Október 19-én a missziók világnapján a lisieux-i bazilikában boldoggá avatták Louis és Zélie Martint, Lisieux-i Szent Teréz szüleit. Az ünnepi szentmisét José Saraiva Martins bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának korábbi prefektusa vezette.

A Martin házaspár az elsõ az egyház történetében, akiket azután avattak boldoggá, hogy gyermeküket már a szentek között tisztelik. Egyben õk az elsõ házaspár abban a tekintetben is, hogy egyszerre avatták õket boldoggá – írja a Kathpress.

A szertartáson mintegy 15 000 zarándok vett részt. Jelen volt köztük a 6 éves Pietro Schiliro Monzából. A kisfiú újszülöttként 40 napig lebegett élet és halál között súlyos tüdõbetegsége miatt. A tudományos úton megmagyarázhatatlan gyógyulást a Martin házaspár közbenjárásának tulajdonítják.

A boldoggáavatás dátumául nem véletlenül választották október 19-ét, a missziók világnapját. A Gyermek Jézusról nevezett Teréz, a missziók védõszentje, maga is szüleitõl sajátította el az igazi missziós szellemet. A keresztény hivatás lényegénél fogva missziós hivatás is. A Martin házaspár anyagilag is sokat tett a missziók megsegítéséért. Boldoggáavatásuk a zsinat utáni idõszak kontextusában érthetõ meg igazán. Ismeretes, hogy II. János Pál pápa milyen fontosnak tartotta a házasság szentségét, amelynek ragyogó példáját adták Kis Szent Teréz szülei egymás iránti szerelmük és házastársi hûségük által. A boldoggáavatás értelme éppen abban áll, hogy a keresztények elé követendõ példaképeket állítunk – mondta a Vatikáni Rádiónak Saraiva Martins bíboros.

Magyar Kurír

Szent Mihály Római Katolikus Plébánia 2022 Készítette www.wdx.ro