Filme PornoFőoldal
Plébánia története
Plébánosok névsora
Templomaink
Munkatársak
Egyháztanács
Miserend
Hirdetések
Keresztelő, Esküvő, Temetés
Napi evangélium
Szentségek
Temetőszabályzat
Halottaink
Imádságok
Hittan
Kis liturgikus illemtan
Ajánlott oldalak
Elérhetőségeink
Szentek élete
Katolikus Lexikon
Album
Videó

Jézus Szíve-búcsú a Szatmári Egyházmegyében

2009. május 28. 12:24


Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Ioan Robu bukaresti érsek és Böcskei László nagyváradi püspök is részt vesz június 21-én az idei Jézus Szíve-búcsún.

Jézus Szent Szívének ünnepén Isten emberek iránti szeretetét ünnepeljük, ami abban érte el csúcspontját, hogy egyszülött Fiát adta nekünk, aki a végtelen szeretet eszközévé tett „emberi szívvel” szerette a világot. Már a középkorban kimutatható bizonyos körökben a kifejezett Jézus Szíve-tisztelet, amelyet a jezsuiták és a karthauziak terjesztettek el az egész Egyházban. II. János Pál pápa 2004-től Jézus Szívének ünnepét a papok megszentelődésének világnapjává tette.

1868 júliusában Szatmárnémetiben a jezsuita atyák megalapították a Jézus Szíve Társulatot, amellyel a hívők lelki életét akarták segíteni. Ez után írta elő XIII. Leó pápa az egyházmegye felajánlását Jézus Szívének, amit XIX-XX század fordulóján Meszlényi Gyula püspök a Kálvária-templomban meg is tett. 1909-ben az átépített templomot már Jézus Szíve tiszteletére szentelték fel, s a régióban Szatmárnémeti lett a Jézus Szíve-tisztelet központja.

A templombúcsút minden évben az ünnepet követő vasárnap tartják. 1999-ben Reizer Pál püspök a búcsú fő miséjét a Kálvária templomtól a székesegyház előtti térre hozta. Idén is itt kerül sor a magyar nyelvű szentmisére, amelyet Erdő Péter bíboros érsek mutat be. Ioan Robu bukaresti érsek román nyelven, Böcskei László nagyváradi püspök pedig német nyelven celebrál szentmisét a Kálvária templomban.

Szatmári Egyházmegye/Magyar Kurír

Szent Mihály Római Katolikus Plébánia 2021 Készítette www.wdx.ro