Filme PornoFőoldal
Plébánia története
Plébánosok névsora
Templomaink
Munkatársak
Egyháztanács
Miserend
Hirdetések
Keresztelő, Esküvő, Temetés
Napi evangélium
Szentségek
Temetőszabályzat
Halottaink
Imádságok
Hittan
Kis liturgikus illemtan
Ajánlott oldalak
Elérhetőségeink
Szentek élete
Katolikus Lexikon
Album
Videó

Nemzetközi díj a Gyulafehérvári Caritasnak

2009. június 30.


A bécsi székhelyű ERSTE Alapítvány június 25-én Bukarestben adta át a közép- és kelet-európai országokban tevékenykedő szociális civil szervezetek számára meghirdetett díjait.

Az ERSTE Alapítvány nyilvános elismerésben részesíti a szociális téren tevékenykedő civil szervezeteket a volt kommunista blokk országaiban. Az idei kiírásra, amelyre innovatív, kreatív projektekkel lehetett pályázni, az alapítvány közleménye szerint több mint 1300 civil szervezet pályázata érkezett be nyolc országból. A pályázatokat független nemzetközi zsűri bírálta el, ők válogattak ki első körben 71 szervezetet, amelyek közül került ki az a húsz szervezet, amelyet később díjaztak. Romániából hat, köztük a Gyulafehérvári Caritas és a Szent Ferenc Alapítvány részesült nyilvános elismerésben a bukaresti királyi palotában szervezett nagyszabású díjátadó gálán.

A gála része volt annak a kétnapos nemzetközi konferenciának, amelyet az alapítvány szervezett A szociális átalakulás jövője. 1989-2009: Víziók és perspektívák húsz év átmenet után címmel. A konferencián, amelyet Traian Basescu, Románia elnöke nyitott meg, több európai ország képviselői osztották meg tapasztalataikat e témában plenáris előadások és műhelymunkák keretében.

A nagy érdeklődésnek örvendő díjátadó gálán, amelyet Maia Morgenstern román és Predrag Manojlovic szerb világhírű színművész moderált, felszólalt többek között Andreas Treichl, az ERSTE Alapítvány vezetőségi tanácsának elnöke, Boris Marte, az alapítvány vezetőségi tanácsának tagja, valamint Marian Sarbu román munkaügyi és szociális miniszter is.

A köszöntőket a díjak ünnepélyes átadása követte: a Gyulafehérvári Caritas a Hargita megyei otthoni gondozói hálózatával pályázott, amelyet végül elismerési díjban (Recognition Award) részesített a zsűri. A díjak a nemzetközi elismerés mellett anyagi, valamint más, pénzben nem mérhető juttatásokkal is járnak. Az alapítvány első, negyvenezer euróval járó díját egy macedón szervezet nyerte, amely a gyermekkereskedelem és a kiskorúak elleni erőszak megelőzéséért szervezett kampánnyal nevezett be a versenybe.

Az idei díjátadó a szociális téren tevékenykedő civil szervezetek munkájának konkrét elismerése mellett jó alkalom volt arra is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a civil szervezetek által fel-, illetve átvállalt feladatok sokszínűségére és azok mennyiségére. Ebben a munkában pedig – talán szerénytelenség nélkül állítható – a katolikus egyház és szervezetei jó példát mutatnak.

Gyulafehérvári Caritas/Magyar Kurír

Szent Mihály Római Katolikus Plébánia 2021 Készítette www.wdx.ro