Filme PornoStart
Istoria parohiei
Lista preoţilor
Bisericile noastre
Colaboratori
Consiliul Parohial
Program Liturgic
Anunţuri
Lecturile zilei
Botez, Cununia, Înmormântarea
Regulamentul cimitirelor
Răposaţii noştrii
Cateheză
Situri recomandate
Vieţile sfinţilor
Contact
Album
Video

 

                     Lăudat să fie Isus Cristos!

Iubiți preoți, dragi credincioși! 

         „Tutto andrà bene” (Totul va fi bine)această scurtă propoziție a apărut la începutul lunii martie a anului trecut pe un bilețel lipit pe ușile caselor unor așezări din Lombardia și apoi s-a răspândit ca focul, nu doar pe bannere de pe terase, ci și pe rețelele de socializare. „Totul va fi bine”.

          După aproape doi ani văzând incertitudinea, frica, neîncrederea și dezbinarea, cu greu ne putem agăța de încurajarea acestei propoziții. Se pare că, starea actuală a lumii și viața noastră cotidiană, par să se îndrepte nu spre o soluție, ci spre o confuzie și mai mare. În politică, în viața economică, dar și la nivel social, există o prăpastie și un antagonism tot mai mare între oameni, eliminând cea mai importantă bază a conviețuirii, iubirea. Schimbările rapide din lumea noastră au intensificat slăbiciunile și păcatele noastre umane: neîncrederea, calomnia, prejudecățile, invidia. Toate acestea ne copleșesc inimile cu neliniște și teamă. „Nu vă temeți!” Așa începe îngerul să comunice păstorilor vestea bună a nașterii lui Isus Cristos. „Nu vă temeți, căci vă aduc o veste bună (…) astăzi, vi s-a născut Mântuitorul” (Lc 2,10-11). Dumnezeu s-a făcut om. Aceasta este punctul culminant și plinătatea prezenței lui Dumnezeu printre poporul Său. Nimeni din Vechiul Testament nu L-a putut vedea pe Dumnezeu pentru că plătea cu viața lui – norul, flacăra au semnalat prezența Lui, profeții i-au transmis mesajul (Exod 24; Exod 33,18-23; Isaia 6,1-5). La împlinirea timpului, însă, a apărut, luând natura noastră umană, pentru a putea vorbi într-un limbaj inconfundabil și a arăta prin exemplul vieții sale misterul iubirii lui Dumnezeu. Primul Crăciun a adus această speranță în lume, în inimile oamenilor: orice s-ar întâmpla, nu există niciun motiv de teamă, niciun motiv de îngrijorare, pentru că Dumnezeu a iubit atât de mult lumea - și încă o mai iubește - încât a venit printre noi, s-a născut printre noi. Dumnezeul nostru îl iubește pe om cu pasiune, ne iubește pe noi: cu o iubire care dăruiește totul, care se sacrifică.Prin Isus, Dumnezeu a venit la noi personal. Sa întruchipat, sa născut în lume. Nu a devenit o idee, o ideologie, ci un trup. Dumnezeu, Atotputernicul, Infinitul, va deveni parte din fragilitatea noastră umană, din finalitatea noastră. De aceea putem privi cu speranță spre viitor. Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea ne încurajează și astăzi: „Nu vă temeți de viitor. Prin Cristos, puteți crede în viitor, chiar dacă nu puteți recunoaște nici măcar planurile sale. Puteți să vă încredințați Domnului pentru viitor și să depășiți astfel descurajarea pe care o simțiți în legătură cu dificultatea sarcinii și cu valoarea răsplății  (...) pentru că știți că Domnul este cu voi în toate căile voastre!” (Mesajul Papei Ioan Paul al II-lea pentru cea de-a 18-a Zi Mondială a Păcii).

          Să auzim și astăzi îndemnul: „Nu vă temeți!” Dumnezeu este cu noi în toate, în fiecare eveniment și moment al vieții noastre. Crede-ți în cel Întrupat. Nu evenimentele lumii sunt înfricoșătoare, ci credința noastră este slabă. Fiecare Crăciun ne întărește în credința că Dumnezeu se naște și astăzi în această lume, că El este alături de noi, în ciuda slăbiciunilor și păcatelor noastre, și că El vrea să lucreze cu noi și prin noi pentru reînnoirea lumii. Să lăsăm deoparte toate gândurile rele, toate motivele ascunse. Cu spiritualitatea și inima curată a păstorilor, să ne închinăm în cuget, Fiului lui Dumnezeu, care S-a întrupat. Să ne atașăm cu credință puternică de Dumnezeu, care ne înconjoară cu dragostea Sa și astăzi, pentru că El ne întărește credința slabă, El redă pacea inimilor noastre. 

          Vă doresc Crăciun binecuvântat și un An Nou Fericit, tuturor confraților întru preoție, iubiților credincioși și tuturor oamenilor de bunăvoință! 

          Alba Iulia, 25 decembrie 2021, în Solemnitatea Nașterii Domnului – Crăciunul                                                                                                                     

          †Gergely                                                                                                         

          arhiepiscop

 

Parohia Romano Catolică Sfântul Mihai din Săcele Turcheş 2023 Realizat de www.wdx.ro