Filme PornoFőoldal
Plébánia története
Plébánosok névsora
Templomaink
Munkatársak
Egyháztanács
Miserend
Hirdetések
Keresztelő, Esküvő, Temetés
Napi evangélium
Szentségek
Temetőszabályzat
Halottaink
Imádságok
Hittan
Kis liturgikus illemtan
Ajánlott oldalak
Elérhetőségeink
Szentek élete
Katolikus Lexikon
Album
Videó

25 év után boldoggá avatják Jerzy Popieluszkót?

2009. május 20. 11:25


William Levada bíboros szerint a közeljövőben várható az 1984-ben a kommunista titkosszolgálat által meggyilkolt lengyel pap, Jerzy Popieluszko boldoggáavatási eljárásának lezárása.

A Hittani Kongregáció prefektusa a Solidarność [Szolidaritás] Független Szakszervezettel kapcsolatban álló fiatal pap varsói sírjánál tett látogatását követően adott nyilatkozatot a KAP hírügynökségnek.

Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa szerint az eljárás megfelelően halad. Az érsek az Egyház jelentős hősének nevezte Popieluszkót. A közelmúlt Lengyelországában elterjedt vélemény szerint meggyilkolásának 25. évfordulóján, ez év októberében kerülhet sor boldoggáavatására.

A fiatal varsói lelkipásztor a 80-as években elhangzott prédikációiban éles kritikát fogalmazott meg a Szolidaritás szakszervezet betiltásával kapcsolatban. 1984. október 19-én elrabolták és meggyilkolták a lengyel belbiztonsági szolgálat emberei. Holttestét napokkal később találták meg.

Jerzy Popieluszko boldoggáavatási eljárását 1997-ben II. János Pál indította el. A Szenttéavatási Ügyek Kongregáció teológiai bizottságának januárban történt pozitív elbírálása után a következő lépés a kongregáció püspökeinek döntése lesz. Az eljárást lezáró döntést XVI. Benedek pápa hozza meg.

Magyar Kurír

Szent Mihály Római Katolikus Plébánia 2021 Készítette www.wdx.ro