Filme PornoFőoldal
Plébánia története
Plébánosok névsora
Templomaink
Munkatársak
Egyháztanács
Miserend
Hirdetések
Keresztelő, Esküvő, Temetés
Napi evangélium
Szentségek
Temetőszabályzat
Halottaink
Imádságok
Hittan
Kis liturgikus illemtan
Ajánlott oldalak
Elérhetőségeink
Szentek élete
Katolikus Lexikon
Album
Videó

Keresztényeket fogtak perbe Algériában a ramadán megszegéséért

október 27.


Első körben szeptember 21-én tárgyalták Aïn-El-Hammamban annak a két keresztény férfinak az ügyét, akiket a ramadán megszegéséért fogtak perbe Algériában. Salem Fellakot és Hocine Hocinit végül október elején felmentették a vád alól.

Salem  Fellakot és  Hocine Hocinit augusztus 13-án tartóztatta le a rendőrség Aïn-El-Hammamban, mert evésen kapták őket a ramadán ideje alatt az építkezésen, ahol dolgoztak. A hatóságok „az iszlám előírásainak be nem tartása” miatt indítottak pert ellenük, annak dacára, hogy a büntető törvénykönyv ezen cikkelye három éve sok vitát vált ki Algériában.

Az Aïn-El-Hammami két építőmunkás védelmét Mokrane Aït Larbi vezette, aki a vádlottak szabadon bocsátását kérte, és az alkotmány megszegésére hivatkozott, mely vallásszabadságot biztosít az állampolgárok részére. A két férfit végül felmentették. A felmentésben valószínűleg komoly szerepet játszott az is, hogy a társadalom a letartóztatottak mellé állt. 

„Ez az ügy hatalmas hiba volt az algériai kormány részéről” – nyilatkozta egy 44 éves tanár, azon állampolgárok egyike, akik szeptember 21-én kivonultak tüntetni a két keresztény férfi perbefogása ellen.

Mustapha Krikèche, az algériai protestáns egyház képviselője szerint az ilyen jellegű perek egyértelműen bizonyítják, hogy még sincs vallásszabadság Algériában sem a keresztények, sem a muzulmánok számára. „De a lakosság megmozdulása biztató jel. Ezek szerint a társadalom toleránsabb, mint az állam.”

„Az iszlám előírásainak be nem tartása” miatt a ramadán ideje alatt indított perek többsége egyébként a vallásukat nem gyakorló muzulmánok ellen irányul. Az Abassa Intézet által tavaly augusztusban közzétett kutatási eredmények szerint a „böjtköteles” korú algériaiak 36%-a csak esetenként, 7%-uk pedig egyáltalán nem böjtöl.

La Croix/Magyar Kurír


Szent Mihály Római Katolikus Plébánia 2022 Készítette www.wdx.ro